12 sept 2024

Organisator:
Gennep Atletiek

´Live-uitzending: Ontsteken bevrijdingsvuur begraafplaats Margraten´

Het dorp Mesch, uit de huidige gemeente Eijdsen-Margraten, werd in 1944 als eerste Limburgse dorp bevrijd. Op de begraafplaats in Margraten wordt op 12 september het bevrijdingsvuur aangestoken. Vanuit de gemeenten Maastricht, Kerkrade, Heerlen en Gennep zijn atletiekverenigingen aanwezig om het vuur in ontvangst te nemen. Aansluitend aan deze ceremonie volgt een concert.

Alles wordt live uitgezonden op L1, Omroep Brabant, Omroep Gelderland en op de NPO. Tijdens het in ontvangst nemen van het vuur zal een voice-over te horen zijn vanuit de deelnemende gemeenten. De voice-over vanuit Gennep is gewijd aan het feit dat, in tegenstelling tot de bevrijding in Mesch, de evacuatie in Gennep nog moest beginnen en dat de bevrijding pas in februari he tjaar daarna volgde.

Toespraak Bevrijdingsvuur

Op 12 september bevrijden de geallieerde troepen de eerste steden in Limburg, Nederland. De vreugde onder de bevolking is groot, maar voor veel Limburgers begint op dat moment juist de strijd om te overleven.

In Gennep bereiden de inwoners zich op 16 oktober voor op hun bevrijding, maar dat blijkt tevergeefs. Slechts een dag later, op 17 oktober, krijgen ze het bevel van de Duitsers om te evacueren. Onder barre weersomstandigheden vertrekken ze te voet. Ook Milsbeek en Heijen worden geëvacueerd, en op 20 oktober volgt Ottersum. De evacuées vinden onderdak in de provincie Utrecht, de Gelderse Achterhoek en in Noord-Nederland.

De daaropvolgende maanden zijn zwaar voor Gennep. Er wordt fel gevochten en de stad lijdt grote schade. Pas op 14 februari 1945 wordt Gennep bevrijd. Enkele weken later keren de eerste evacuées terug naar een grotendeels verwoeste stad.

Straks zullen lopers van Gennep Atletiek het Bevrijdingsvuur, het nationale symbool van onze bevrijding, in ontvangst nemen namens de inwoners van de gemeente Gennep. Dit vuur wordt naar Margraten gebracht om de herinnering aan de bevrijding levend te houden.

In deze onzekere tijden beseffen we meer dan ooit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. De gemeente Gennep heeft de afgelopen jaren veel vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. Hun verhalen herinneren ons eraan dat vrijheid een grote prijs vraagt.

Vanaf nu tot de zomer van 2025 herdenken we in Gennep 80 jaar vrijheid. We staan stil bij drie belangrijke momenten: de gedwongen evacuatie in oktober, de lokale bevrijding in februari en de nationale bevrijding in mei. Gedurende deze periode worden er in Gennep tal van activiteiten georganiseerd: museale exposities, filmvertoningen, lezingen, theater, reenactments, muziek, scholenprojecten, radiouitzendingen en een Bevrijdingsfestival. Deze evenementen worden door en voor de gemeenschap georganiseerd.

Het aantal mensen dat de Tweede Wereldoorlog actief heeft meegemaakt, neemt snel af. Daarom is het essentieel dat nieuwe generaties blijven leren over de oorlog en dat wij de verhalen blijven doorgeven.

Gennep Atletiek is op deze dag aanwezig in Mesch en zal daar het vuur officieel in ontvangst, maar nog niet meenemen naar Gennep. Gennep werd niet in september maar pas in februari bevrijd.

In februari 2025 zal Gennep Atletiek het vuur vanuit het noorden (Mook of Groesbeek) naar Gennep brengen.

In mei 2025 haalt Gennep Atletiek het vuur op in Wageningen en brengt het wederom naar Gennep. De route zal later bekend gemaakt worden.



Live uitzending

Ontsteken van bevrijdingsvuur

op begraafplaats Margraten

Tijd: 18:30 uur
Live-uitzending via L1, NPO, Omroep Gelderland en Omroep Brabant.

Nadien zal een link naar de uitzending op de website worden geplaatst, zodat u de uitzending kunt terugkijken.